top of page
Zoeken

SEIZOENSGEBONDEN HAARUITVAL

SEPTEMBERRRRRRRR!!

En dat betekent seizoensgebonden haaruitval. Huh? Wat is dat?


Nou, haargroei maakt drie cyclussen door; een groeifase, overgangsfase en rustfase. Na de rustfase, vallen haren uit. Omdat niet alle haren op jouw hoofd in dezelfde fase zitten, heb jij dagelijks haarverlies. Dit kunnen wel 50 tot 150 haren per dag zijn! En dat is normaal. Zo maken de oude haren plaats voor de nieuw groeiende haren.

Gelukkig bestaat het grootste aantal van de haren op jouw hoofd in de groeifase, zo’n 85%! En dat duurt gemiddeld 2 tot 6 jaar. Een deel van de haren bevind zich in de overgangsfase en begint zich los te maken van de haarpapil die zorgt voor voeding aan het haar. In de rustfase begint een nieuw haartje gevormd te worden. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 maanden.

Aan het einde van deze fase stoot het nieuwe haar de oude haren uit en begint weer de groeifase.

Haren die zijn uitgevallen, herken je aan de lange lengtes van de haren, aan de ‘witte’ haarzakjes aan de uiteinden en een verdikte uitstulping (zie foto).

In de zomermaanden gaan meer haren over naar de rustfase. September en oktober (ook november mogelijk), komt seizoensgebonden haarverlies voor met de piek in september. Dit omdat de haren in deze maanden aan het einde van die rustfase zitten en dus uitvallen om plaats te maken voor de nieuwe haren.

Dit type haarverlies is een gelijkmatig haarverlies. Het proces is overal hetzelfde op jouw hoofd. Dunner wordend haar of verminderde haardichtheid zijn niet de symptomen van seizoensgebonden haarverlies.

Dit omdat de nieuwe haren al weer aan het groeien zijn. Mooi toch, dat wij in de winter weer meer haren hebben en zo een natuurlijke isolatie hebben tegen de kou!


Hoe langer jouw haar is of hoe meer haar (dichtheid) jij hebt, hoe meer het lijkt alsof jij hele bossen verliest vergelijkbaar met als je korter haar hebt en minder haar. Daarnaast zijn er veel mensen met krullend haar die minder hun haren wassen en niet dagelijks kammen of uitborstelen. Schrik dan niet wat los komt bij jouw volgende douchebeurt. Seizoensgebonden haaruitval duurt ongeveer 2 maanden.


Duurt het proces veel langer (5 à 6 maanden)? Of twijfel je omdat het wel dunner wordt, kale plekken ontstaan of last hebt van jouw hoofdhuid door bv ontstekingen? Neem contact op met jouw huisarts.

728 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page