top of page
Zoeken

COVID-19 GEVOLGEN VOOR HAAR- EN HOOFDHUID

Stress, operatie, narcose, bevalling, vitamine/mineralen tekorten, crashdieet, gebruik/stoppen van de pil, medicatie, hormonale onbalans, genetische aanleg…

Deze oorzaken kunnen haar- en (hoofd)huidproblemen triggeren. Zoals bijvoorbeeld psoriasis, eczeem, alopecia areata en overmatig haarverlies door een abnormale haarcyclus.

Ook hoge koortsperiodes en (ernstige) ziekte kunnen vervelende gezondheidsgevolgen hebben.

Een aantal maanden na een van deze oorzaken, ervaren veel mensen merkbaar haarverlies.


Wanneer jij (ernstig) ziek bent, zorgt het lichaam dat de energie verbruikt wordt om jouw lichaam in werking te houden, het virus of de bacterie te bestrijden en om te herstellen. Haar, huid en nagels zijn dan niet belangrijk op dat moment en komen op de 2e plek.

Koorts of ziekte kunnen zorgen voor een tijdelijke abnormale haarcyclus. Tijdens deze ziekte periode gaan er namelijk meer haren dan normaal tegelijkertijd van de groei- naar de rustfase. Normaal gezien is ongeveer 85 á 90% in de groeifase van de haren op de hoofdhuid. Dit kan dus teruglopen tot 50% bij een abnormale haarcyclus.

De rustfase duurt ongeveer 3 á 4 maanden. Aan het eind van deze fase, vallen de ‘oude’ haren uit. Dus, hoe meer haren dan normaal die in de rustfase komen, hoe meer haarverlies na deze fase. Zodra jij weer hersteld bent, zal ook de conditie van haar, huid en nagels weer kunnen herstellen.


Een van de meest voorkomende symptonen bij Covid-19, is (hoge) koorts. Het lichaam heeft veel energie nodig om het virus te bestrijden die is binnengedrongen. Vandaar dat ook bij veel van deze mensen, die hersteld zijn van Covid-19, overmatig haarverlies optreedt na enkele maanden.

Uit internationale onderzoeken is gebleken dat ongeveer 25% van de coronapatiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, last krijgen van haaruitval. Ook is er de mogelijke verklaring in het feit dat haarzakjes zeer afhankelijk zijn van zuurstofrijk bloed. En veel COVID patiënten hebben hier helaas te kort aan door verminderde longcapaciteit.

Verder zijn er ook onderzoeken geweest naar de gevolgen van ‘Pandemic Stress’. Wanneer het lichaam onder druk staat onder grote stressfactoren, zowel fysiek als emotioneel, wordt ook als reactie meer haren in de rustfase gezet. Daarnaast kunnen ook verschillende (hoofd)huidproblemen door stress verergeren.

Ook stress kost het lichaam namelijk VEEL energie. En wat is voor het lichaam dan niet belangrijk om energie aan te geven? Juist! Haar, huid en nagels.

Deheb Moisturizing Oil en Moisturizing Supreme Oil zijn ideaal (naast gebruik als haarverzorging) om de (hoofd)huid te behandelen tegen schilfers, jeuk en droge huid dankzij de zorgvuldig ontwikkelde recepten om te voeden, te versterken en te hydrateren.


Haren kun jij vergelijken met de jaarringen van een boom. Ook een haar ‘onthoud’ wat er in een bepaalde periode is gebeurt. De haren die niet zijn uitgevallen bij het overmatige haarverlies, hebben wel een periode minder voeding via de haarwortel ontvangen. Er is een zwakke plek ontstaan. Deze plekken vertonen in de loop van de tijd slijtages aan de schubbenlaag, waardoor haar kwetsbaarder wordt en daardoor breekbaarder. Deze plekken zijn bijvoorbeeld te herkennen aan kleine witte bolletjes op het haar. Dit haar zal helaas nooit helemaal compleet te herstellen zijn. Uit laten groeien en stukje bij beetje laten weg knippen is dan de enige optie.De Deheb lijn is ontwikkeld om beschadigd, breekbaar haar herstel te bieden om zo gezond mogelijk uit te laten groeien. De Moisturizing Repair Shampoo en Moisturizing Repair Conditioner, gecombineerd met een van de verzorgende oliemixen en stylingproducten van Deheb helpen bij verbetering van de elasticiteit en porositeit. Het nieuwe haar wat groeit, wordt van begin af aan goed verzorgt!


Gemiddeld 3 maanden na de oorzaak begint de haaruitval en valt gedurende 3 tot 6 maanden uit. Het totale herstel kan wel een jaar duren. Vaak weet jij dan niet meer precies wat er ongeveer 3 maanden geleden voor de verandering heeft gezorgd. Helaas is er geen behandeling om het herstel te versnellen. Duurt het langer dan 6 maanden? Dan kan het chronisch worden. Een afspraak bij de huisarts is dan zeker aan te raden!

Belangrijk om te weten, het haarverlies gebeurt gelijkmatig over het hele hoofd, er ontstaan geen kale plekken. Wanneer de oorzaak weggenomen is, herstelt het haarverlies meestal spontaan weer. Er zijn dan weer hergroeiende, rechtopstaande haartjes te zien. Met de tijd, zal de haardichtheid weer herstellen.


Termen bij de huisart/tricholoog

Tricholoog = gespecialiseerde dermatoloog in haarziekten en haarafwijkingen

Acuut telogeen effluvium = haaruitval veroorzaakt door een tijdelijke abnormale haarcyclus, komt zelden voor bij mannen

Chronisch telogeen effluvium = wanneer de haaruitval langer dan 6 maanden duurt, chronische variant op acuut telogeen effluvium

Diffuse haarverlies = telogeen effluvium, gelijkmatig haarverlies over het hele hoofd

Effluvium = betekent ‘uitvallen’

Anagene fase = haarcyclus groeifase – duurt 2 tot 6 jaar

Catagene fase = haarcyclus overgangsfase – duurt ongeveer 2 á 3 weken

Telogene fase = haarcyclus rustfase – duurt ongeveer 3 á 4 maanden, aan het eind de uitdrijvingsfase

1.805 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page